Ana içeriğe atla

Yazar, Şair ve Felsefeci Oruç Aruoba Vefat Etti

Tarih:  Date

TED Ankara Koleji mezunu ve bölüm başkanımız Yusuf Eradam’ın Hacettepe Üniversitesi’nden felsefe hocası ORUÇ ARUOBA, dün yapıtları ile yaşayanlar arasına katıldı.

“Oruç Aruoba, 1948 yılında Karamürsel’de doğdu. TED Ankara Koleji’ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde lisans ve yüksek lisansını tamamladı. Yine Hacettepe Üniversitesi’nde çalışmalarına devam ederek felsefe bilim uzmanı oldu. 1972 ve 1983 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi’nde ve daha sonra yurt dışında birçok üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptı. Birçok dergide yazı ve çevirileri yayınlandı. ‘İle’, ‘Uzak’, ‘Yakın’, ‘Yürüme’, ‘De ki İşte’, ‘Tümceler’, ‘Ne ki Hiç’ yazarın önemli kitaplarındandır. Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celan'ın Türkçe'ye çevirerek, literatüre kazandıran Aruoba, özgün bir dille yazdığı haiku (Japon tarzı kısa şiir) tarzındaki şiirleriyle de geniş kitlelere ulaştı.”

Kaynak: sozcu.com.tr

Yusuf Eradam, hocası Oruç Aruoba’nın vefatını sosyal medya hesabından şöyle paylaştı:

“Hocam, neden ünlü değilsiniz?”
“Ünlüyüm. Ama sonra.”
Bu sabah kederliyim. Sonra bugünmüş.
Hacettepe Üniversitesi'nde biricik hocam Oruç Aruoba yapıtları ile yaşayacaklar arasına gitmiş. Işıklar içinde dinlen canım hocam. Size hep hocam diye hitap ettiğim için kızardınız, Oruç dememi isterdiniz, diyemedim, diyemezdim, öğretmenimdiniz, bana felsefeyi sevdiren, haiku yazmayı öğretip bağımlısı yapan, yanaklarımı tutup bu kadar hüzünlenme, deyip Tümceler kitabınızın ilk baskısının üzerinde el yazmalı düzeltili halini ve Beykoz balkonumda yazdığınız iki haikuyu bana ithaf edişinizle de onurlandırdınız. (Çengelköy Defteri’nde, “Yusuf’tan sonra, notuyla). Canım azaldı, siz gidince. Ankara'da birlikte bir gece çeviri de yaptık. Onları bulmaya çalışayım. Canım azaldı evet, hasret baki şimdi çünkü:

Kuru ağacın
Güneşle sohbetinde
sudan eser yok.

 

      

          

          

 

Fotoğraflar: Yusuf Eradam